Диета на Аткинс — бързо във форма за летния сезон

Последните месеци особено популярна стана диетата на д-р Робърт Аткинс, с която за шест седмици могат да се свалят между 5 и 7 кг. Интересното при този режим е, че през първите дни се изключват почти всички плодове и въглехидрати от менюто. За сметка на това е разрешена консумацията на всякакви видове меса, кафе, чай, вода, салати и някои видове сирена.

диета на Аткинс

Както и популярната преди няколко години диета на Дюкан, при режима на Аткинс също имаме няколко етапа, през които се преминава. Преди да се започне диетата обаче, лекарят съветва да се спрат всички лекарства, да се направят медицински прегледи и да се провери нивото на холестерол и инсулин в кръвта. Тази диета е абсолютно забранена за диабетици и в никакъв случай не я правете, ако сте бременни, или сте родили наскоро и още кърмите.

Етап 1 — загуба на тегло и редуциране на мазнините

За първата фаза от диетата, казват, че е най-тежката, но и най-бързо помага за редуциране на килограмите. В рамките на 10 до 14 дни не може да ядете нищо друго, освен яйца, зеленчуци, които не съдържат въглехидрати /спанак, броколи, брюкселско зеле, зеле, рукола, чери домати, тиквички, карфиол, спанак, лапад, аспержи, маслини, чушки, карфиол, както и други листни зеленчуци/, лимонов сок, екстрат от зелено кафе, всички видове месо /без сосове или желета/, масло, олио, зехтин, майонеза, бита сметана / млечна/, морски дарове /без миди/, риба, до 120 гр. всякакво сирене, без саламурено и много вода, както и сода. Разрешено е да пиете уиски, водка, вино и джин, но другите алкохолни и безалкохолни напитки са забранени.

Това е фазата, по време на която организмът буквално се пречиства от токсините и отровите. А освен това се ориентира към друго гориво, след като вече не приема въглехидрати. В резултат на това ще започне да гори мазнините и да редуцира теглото ви.

Втори етап — възстановяване на баланса

През втората седмица от режима бавно започнете да внасяте допълнителни източници на въглехидрати, като ядки, малки количества плодове и други. Първата седмица се приемат не повече от 25 гр въглехидрати на ден, през втората 30 грама, като продължавате да увеличавате грамажа им, докато не спрете да губите тегло. След това започвате да намалявате приема на въглехидрати с по 5 гр на седмица, докато не започнете да отслабвате отново.

Целта е, да се възстанови баланса в организма и той да започне да си набавя нужните му от въглехидратните храни съставки, без вие да пълнеете отново.

Трети етап — физически упражнения и фина настройка на режима

По време на третия етап, не само започвате да увеличавате приема на въглехидрати до 10 гр на седмица, като следите дали продължавате да отслабвате, но много по-бавно отпреди, но също така увеличавате и физическата си активност. По време на цялата диета упражненията са желателна и дори задължителна част от програмата ви, но през този етап е добре да увеличите тяхната интензивност. Аеробни упражнения, бягане, плуване, аеробика — това ще ви помогне да се почувствате много по-добре.

Четвърти етап — трайно поддържане на теглото

При тази фаза може да ядете всичко, но трябва да изчислите максимум приема на въглехидрати — 25 — 90 гр на ден. Пийте задължително по 2 литра вода на ден и задължително следете поне веднъж седмично теглото си. Старайте се да не напълнявате с повече от 2 килограма и всичко ще бъде наред

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *