Постът като режим за отслабване – полезен или вреден?

Полезни ли са постите и как се отслабва с тях?

Постите или отказът от храна е важна част от културно-етническите доктрини на всяка религия. Но освен това, в чисто практически план, той има много ползи за здравето. През годините постенето е било обект на редица изследвания в множество страни по света. Въпросът, който разделя диетолози и лекари обаче неизменно е – полезен ли е постът за здравето, или не?

Ако се доверим на лечебната медицина на Лидия Ковачева, лечебният глад има много ползи. За едни рязкото преминаване към такава диета е опасно, защото може да предизвика обостряне на заболявания. Други смятат, че е чудесен начин за детоксикация и носи ползи за лечението на някои болести.

Пости

Всички са на мнение обаче, че постенето изисква правилна подготовка, защото рязкото отхвърляне на храните, консумирани ежедневно, е рисково. Подготовката за него трябва да започне поне две седмици, преди да се подложите на променения хранителен режим Преди поста постепенно трябва да се спре употребата на кафе, сладкиши, месо, млечни продукти и да се наблегне на зеленчуци, сокове, плодове.

Лекарите предупреждават, че гладуването не е за хора с висока киселинност на стомаха, язва и проблем с храносмилателната система. И е забранен по време на бременност, защото ще повлияе отрицателно върху развитието на плода. А също така е добре да се внимава с него и при хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

Постът по време на болест

Когато губим апетита си по време на болест, преживяваме инстинктивната реакция на организма към вирусна или бактериална атака. Тялото не иска да прахосва енергия за обработка на храна, защото са нужни усилия към борбата срещу „диверсантите“. Доказано е, че без храна човек се възстановява по-бързо. Липсата на различни витамини и минерали обаче, води до забавяне лечебният процес и трябва да се компенсира.

Постенето като диета

За тези, които постят, за да свалят няколко килограма, ще кажем, че са сбъркали. Да, без храна човек губи килограми, но след глада теглото бързо се връща, а понякога се увеличава.
Наред с рязкото намаляване на храната, тялото използва гликоген като енергиен източник, тоест глюкозата, която се намира в мускулите и черния дроб. С изчерпването му, тялото се обезводнява, но това не води до загуба на мазнини, а намаляване на мускулната тъкан.

За или против постите като хранителен режим за отслабване?

Предимства
Под лекарско наблюдение, постите са много полезни при лечението на атеросклероза, хипертония, гастрит, жлъчен мехур и панкреас, както и при алергични и ревматични заболявания. Освен това е доказано, че докато приемате растителни храни, черния дроб се пречиства от някои токсини, а освен това излишните килограми се стопяват. Да не говорим, че през това време приемате по-леки храни, което дава възможност на тялото да се пречисти по-бързо.
Недостатъци

Лишението от храни с животински произход води до липса на витамини и минерали като В12, омега, калций, D3, а това води до протеиново недохранване, анемия, проблеми с храносмилателната система и менструацията, и дори обостряне на хронични заболявания. По тази причина е желателно да приемате тези вещества чрез хранителни добавки. И още нещо – деца, възрастни хора, болни и бременни не е желателно да се лишават от ценните вещества, които дават храните от животински произход. Поради което за тях не се препоръчва да спазват подобен вегетариански режим на хранене.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *