Тиквена диета

Есента е отлично време за разнообразяване на хранителния режим. Благодарение на прясно обраната реколта на пазара ври и кипи от разнообразни, но определено есенно специфични храни. Една от много полезните, но малко използвани храни е тиквата.

Какво не знаем за тиквата?

Тиквата идва от Америка. Тя е част от плодовите зеленчуци. Полезна е месестата част, така и семената, които се намират в нейните недра. Има няколко различни вида, като у нас са познати едроплодните, обикновените и мускатни. Есенните тикви са богати на вода. Те съдържат до 80 процента от обема си живителната течност. Семената са богати на протеини, като се случва те да са до 30 процента от обема на семката. Разбира се там където има протеини има и мазнини, като се смята, че те заемат около 40 процента от общия обем на семката.

Оранжевият плод съдържа доста ценни за човешкото тяло минерали и витамини. Така например редкия витамин Т е част от полезността на тиквата. Витамин Т спомага за по-бавното качване на килограми. Освен витамин Т, тиквата е богата на витамин Ц, който спомага за здраво и силно тяло, а също и за борбата с есените настинки. Следват витамин Б, който гони умората, витамин А и Е, които предпазват от остаряване, витамин К, който спомага за съсирването на кръвта. Витамин К е много рядък и почти не се среща в останалите зеленчуци. Наред с витамини в тиквата има още много полезни вещества като желязо, цинк, мед, фосфор, калий и магнезий. Ето защо диетолозите препоръчват честото употребяване на тиквата в хранителното ни меню.

Същност на тиквената диета

На вашето внимание представяме следната тиквена диета. Благодарение на нея, вие ще успеете да свалите над 3 килограма за седмица, но поради еднообразното меню, което тя съдържа е хубаво да се спазва не повече от пет дена, най-много до една седмица. Все пак в основата на здравословното хранене стои разнообразната храна. Трябва да си набавите следните провизии: тиква около 4 кг, картофи – 200 грама, праз – 1 стрък, домат – 1 брой средно голям, лимон – 1 брой, червено цвекло – 300 грама.

Ден първи: трябва да консумирате около 600 грама варена тиква, която да разделите на четири порции.

Ден втори: трябва да поемете същото количество тиква, но този път изпечена във фурна. Отново порциите нека бъдат четири разпределени по равно.

Ден трети: вече може да бъде по-разнообразен откъм ястия. Тиквата е по ваш избор и вкус. Може да е сварена, може и да е изпечена като количеството е 400 грама. То е разпределено на три порции, като за вечеря може да хапнете един пресен домат и едно сварено яйце.

Ден четвърти: време е за хапване на салата, чието общо количество трябва да бъде разпределено отново на четири порции. Салатата има следната рецепта: 200 грама тиква, 200 грама картофи, които трябва да са сварени. Стръка праз трябва да е задушен. Всички тези съставки се нарязват заедно с 300 грама цвекло на кубчета и се овкусяват със сока от един лимон.

Ден пети: отново приемате 600 грама варена или печена тиква по ваш вкус и избор. Можете да продължите тази диета с още два дена, в които да консумирате тиква основно с добавка салатата от картофи, тикви и цвекло.

След края на диетата ще се чувствате по-добре, много от лошите вещества ще напуснат тялото ви, а бодростта ви ще бъде много ярка. Освен това настинките ще бягат от вас също. Важно е да се спомене, че по време на тази диета е нужно да се консумира вода в нормални за вас количества, като за по-добър ефект трябва да забравите за употребата на захар и кафе. Тях може да ги замените с чист чай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *