90-дневна диета топи килограмите завинаги

диета

90-дневната диета или UN диетата, както е по-популярна на запад, се превърна в истински хит по света. Причината е проста – за 90 дни можете да свалите всички излишни килограми, при това можете да ядете абсолютно всичко.

90-дневната диета се базира на познатия от древността метод на разделното хранене. Тя е създадена по такъв начин, че с нея, освен да се губят килограми, се постигат и трайни промени в метаболизма на организма, за да може той по-добре да изгаря калориите, а загубените килограми да не се възстановяват толкова лесно. Същевременно тази диета разделя видовете храни, с което ускорява метаболизма и подобрява процеса на храносмилането.

Разделен хранителен режим

При 90-дневната диета, храните са разделени на четири типа: протеини, скорбяла, въглехидрати и плодове. Всеки ден се консумират храни само от единия вид, при това в строго определена последователност. Първия ден се приемат протеини, втория ден  само храни съдържащи скорбяла, третия ден въглехидрати, а четвъртият е плодов ден. Тази последователност се повтаря непрекъснато по време на диетата и не бива да се променя по никакъв повод. Правилото при 90-дневната диета, е, че всяка сутрин се закусва с пресни плодове, а останалите хранения са съобразени с типа храни, определени за консумация през този ден.

Протеинов ден

По време на протеиновия ден се яде месо, което е ограничено до две – три порции за деня, от които най-голямата порция е 180 гр. Месото може да се замени с 3 яйца или риба, за да разнообразите менюто си. Но е задължително да се приемат само протеини. Този ден е позволено да се консумират зеленчуци в неограничено количество, а след закуската може да се яде и супа. Зеленчуците се консумират или сварени, или във вид на леко пикантна салата. Обядът и вечерята са едни и същи, с тази разлика, че по време на вечерята супата се пропуска. Така месото, което сте приготвили за обяд, може да се консумира и за вечеря. По този начин се улеснява процеса за подготовка на храната и намалява времето, прекарано в кухнята.

месо

По време на протеиновия ден е разрешено приемането на мляко и млечни продукти: кисело мляко, айрян и сирене. Също така можете да хапнете и едно парче пълнозърнест хляб, но не повече.

Ден на скорбялата

Вторият ден от хранителния режим на 90-дневната диета е ден на скорбялата и включва бобови, зърнени храни, картофи, т.е. храни, богати на нишесте. Можете да включите в менюто си този ден грах, боб, леща, нахут, соя, или зърнени култури като ориз, просо и др. Препоръчително е храните да се консумират варени, а могат да се подготвят и на фурна или като супи. Вечерята в деня на скорбялата е същата като обяда, така че сварените зърнени храни и бобови растения могат да се консумират и вечерта.

бобови

Въглехидратен ден

Третият ден е денят на въглехидратите, в който се консумират тестени изделия като основна храна: пица без сирене и месо, но със зеленчуци и сос от домати, спагети, отново без месо и сирене, хляб, торта и други. Вечерята на третия ден е вечер на сладкишите. Напълно ви е разрешено да хапвате сладкиши и торти и то в големи количества, т.е. допускат се 3 топки сладолед, две или три парчета торта, като същевременно трябва да се изяде и едно тройно блокче черен шоколад.

спагети

Плодов ден

Четвъртият ден се консумират само плодове: на закуска, за обяд и за вечеря, а препоръките на специалистите гласят да се наблегне на пресните плодове, а не на сушените.

плодове

Воден ден

Един път в месеца,/диетолозите препоръчват на всеки 29 дни/ се прави воден ден — не консумирате нищо друго, освен вода. Водният ден задължително трябва да се направи след плодовия ден, а след него се отново започвате цикъла с протеинов ден.

вода

Докато спазвате 90-дневната диета ще се наложи да се лишите от повечето подправки. Разрешени са единствено сол, черен пипер и концентрат от домати.

Важно: Закуската всеки ден, с изключение на водния ден, е една и съща, и винаги включва два еднакви плода. Всеки ден може да си избирате различен вид плод, но обезателно трябва да започвате деня си с плод. По време на диетата е разрешено да се консумира кафе и чай в неограничени количества, но трябва да се внимава с количеството захар. Затова се препоръчва използването подсладители. Диетата трябва да продължи 90 дни и за този период се губят 15 кг. Тези от вас, които искат да свалят малко килограми, след като постигнат желаното тегло, трябва да прекратят диетата.

90-дневна диета

Приемайте допълнителни витамини и минерали

С тази диета за еднотипен избор на храната, се приемат малки и нискоенергийни порции, които доставят и по-малки количества витамини и минерали. Затова специалистите препоръчват допълнително приемане на витамини и минерали по време на диетата.

Съвет от диетолозите

По време на протеиновия ден, може да се случи да претоварите храносмилателната система с прекомерно консумиране на месо, така че, за да избегнете това, сменете месото в едно от храненията с риба. Въпреки че е разрешено неограничено консумиране на кафе и черен чай, които ускоряват метаболизма, хората с високо кръвно налягане и проблеми с бъбреците, не трябва да прекаляват с тези напитки.

РибаПредлагаме ви и примерно меню за първите 4 дни от вашата диета, а вие можете да го променяте след това по ваш избор.

Протеинов ден:

Закуска: 2 ябълки

Обяд: Печено телешко месо с мешана салата, парче пълнозърнест хляб, супа с месо

Вечеря: Мусака с месо и патладжани (или менюто от обяда, но без супата и хляба)

Ден на скорбялата:

Закуска: 2 кайсии

Обяд: Ястия от ориз, боб, моркови и тиква, салата от зеле

Вечеря: Същото като обяда

Въглехидратен ден

Закуска: 2 портокала

Обяд: Пица с домати, тиквички и патладжани, но без месо и сирене

Вечеря: Парче торта или сладко и три парченца черен шоколад

Плодов ден

Закуска: 2 кайсии и 1 ябълка

Обяд: Ябълка и киви

Вечеря: Праскова и портокал

(Плодовете можете да избирате според вкуса и желанията си )

Допълнителни забележки

– След цикъла от 7 X 4 дни, т.е. на 29-я ден (три пъти по време на диетата) се спазва “воден ден”. Цял ден се пие само вода.

– Задължително след плодовия ден, а понякога и след водния, се започва с протеиновия ден.

– Кафе и чай може да се пие, но без захар. Соковете да са сведени до минимум.

– Задължително е след обяд да се приема 1 таблетка, която съдържа дневна доза витамини и минерали.

– Интервалът между храненията първия ден е 4 часа, втория и третия ден 3 часа, а по време на плодовия ден, почивката между храненията е 2 часа.

– След 20 часа вечерта не пийте абсолютно нищо.

След 90 дни, в които сте прилагали диетата, още 90 дни за закуска задължително се ядат само плодове, докато на обяд и вечеря се връщате към стария си начин на хранене. През този период трябва да загубите още 3 кг, което е показател за промяната на метаболизма ви. Ако не сте доволни от постигнатото тегло, може да повторите диетата, но след като сте дали поне 3 месеца почивка на организма си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *