Как да спазвате хранителния режим без прегрешения

Здравословното хранене може да ви помогне да отслабнете и да имате повече енергия. Особено ако всеки ден си поръчвате качествена и диетична храна от https://www.foodpanda.bg/contents/grocery-delivery-sofia.

Освен това може да подобри настроението ви и да намали риска от появата на заболявания. Но въпреки всички тези ползи, поддържането на здравословна диета и начин на живот може да бъде предизвикателство.

Ето няколко начина да се придържате към хранителния си режим.

Започнете с реалистични очаквания

Спазването на диета има много ползи, включително потенциална загуба на тегло. Важно е обаче да си зададете реалистични очаквания.

Например, ако притискате себе си, за да отслабнете твърде бързо, планът ви за постигане на по-добро здраве може да се срине с лекота. Изследователите установяват, че хората със затлъстяване, които очакват да отслабнат, са по-склонни да се откажат от програмата си за отслабване в рамките на 6-12 месеца.

Поставянето на по-реалистична и постижима цел може да ви попречи да се обезкуражите и дори да доведе до по-голяма загуба на тегло.

Помислете какво наистина ви мотивира

Спомняйте си защо правите здравословен този избор. Това може да ви помогне да продължите курса. Съставянето на списък с конкретни причини, поради които искате да станете по-здрави, може да бъде изключително полезно.

Дръжте този списък наблизо около себе си и го ползвайте всеки път, когато почувствате, че се нуждаете от напомняне.

Пазете нездравословните храни извън дома си

Трудно е да се храните здравословно, ако сте заобиколени от боклучави храни. Ако други членове на семейството искат да приемат такива храни, опитайте се да ги държите скрити, а не на плотовете и масите.

Тук несъмнено важи поговорката „Далеч от очите, далеч от сърцето“.

Излагането на храна на различни места в къщата е свързано със затлъстяването и увеличената консумация на нездравословни храни, смятат учените.

Носете си здравословни закуски

Придържането към здравословна диета може да бъде трудно, когато сте далеч от дома си за продължителни периоди. Когато огладнеете в движение, можете да вземете всичко, което е на разположение. Това често е преработена храна, която всъщност не задоволява глада и не е добра за вас в дългосрочен план.

Приготвянето на здравословни високопротеинови закуски може да ви помогне да поддържате апетита си под контрол, дори и да не сте у дома.

Някои примери за добри, преносими закуски, са бадеми и фъстъци. Също така помислете за кутия за обяд, в която има твърдо сварени яйца, сирене или кисело мляко.

Упражнявайте се и променяйте диетата едновременно

Може би сте чували, че не трябва да променяте твърде много неща наведнъж, когато се опитвате да подобрите здравето си. По принцип това е добър съвет.

И все пак, изследванията показват, че когато правите промени в диетата и физическата активност едновременно, резултатите се засилват.

Хранете се с мисъл

Храненето по-внимателно и обмислено може да ви помогне да поддържате здравословен начин на живот. Отделете време, за да се насладите на храната си и да оцените способността й да ви дава живот и енергия. Това увеличава шансовете ви за успешни, трайни промени в поведението.

Проследявайте напредъка си

Записването на храните, които ядете, в дневник, може да ви помогне да се придържате към здравословна диета и да отслабнете.

Измерването на напредъка на упражненията също е от полза и ви осигурява мотивация, която може да ви помогне да продължите напред.

Намерете партньор, който да се присъедини към вас

Спазването на план за здравословно хранене и упражнения може да бъде трудно, когато човек е сам в начинанието. Още един човек със същата цел може да ви бъде много полезен, особено ако този човек е вашият партньор или съпруг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *