Спрете развитието на остеопорозата с правилно хранене и физиотерапия

Остеопорозата е заболяване, което засяга плътността на костите. С годините, в резултат на неправилно хранене, липса на физическа активност и други заболявания, плътността на костите намалява.
Остеопороза

Остеопорозата се появява тихо, без да се проявяват някакви симптоми на неразположение, но фактически е нелечима. За щастие, с правилен хранителен режим и физиотерапия, не само може да подобрите значително физическото си състояние, но и да укрепите организма. А основното, върху което трябва да се фокусирате, е правилният хранителен режим и упражнения.

Как да се храним при диагноза остеопороза?

Храненето при остеопороза е изключително важно за нормалното функциониране на организма. За да бъде успешна терапията, много е важно да се храните здравословно, като изключите от менюто рафинираните захари, белия ориз, белия хляб и дори пастата. За сметка на това е желателно да включите храни като риба, прясно и кисело мляко, яйца, сусам, пресни плодове и зеленчуци.

Менюто ви задължително трябва да включва натурално прясно или кисело мляко /а не сухо мляко или пастьоризирано от магазина с безкраен срок на годност/, пресни плодове и зеленчуци според сезона /броколи, карфиол, тиквички, спанак, зеле, грах, броколи, лук, черна и бяла ряпа, цвекло, цикория, аспержи, лапад, целина, листа от хрян, магданоз и всички видове зелени салати/ Също така е желателно да консумирате и повече бобови храни, сусам, ядки и семена.

От менюто си трябва задължително да изключите рафинираните захари, бялото брашно, белия ориз, газираните напитки, алкохола, кофеина и черния чай.

Какъв тренировъчен режим да изберем при остеопороза?

Спортните тренировки са изключително полезни за запазване на физическото здраве.
Задължително е да се движите поне по един час на ден, за да си осигурите здравето на организма. Желателно е поне три пъти седмично да тренирате по час и половина в спортна зала или да провеждате интензивни физически упражнения у дома, за да поддържате здравето на костите си.
Упражненията, които трябва да правите по време на тези тренировки трябва да бъдат свързани с подобряване на гъвкавостта на всички мускулни групи, подобряване на равновесието, както и упражнения с тежести за по-добра мускулна сила. 8—10 серии упражнения с гирички от 1—2 килограма, качване по стълби и бягане поне в рамките на 30 минути, ще направят чудеса за здравето ви.

Най-доброто средство за укрепване на костите и мускулите е йогата. С упражненията от този тип ще укрепите не само всички мускулни групи, но и ще подсилите костите и ще повишите гъвкавостта си.

Танците са отлично средство за подобряване на двигателната активност и преодоляване на остеопорозата. Те подобряват походката и равновесието, а освен това влияят добре и на психичното здраве.

Плуването също е много добро решение за подобряване на физическото здраве. Редовните тренировки ще повлияят благотворно на целия организъм, а освен това ще можете да развивате всички мускулни групи, както е нужно.

Преди да предприемете каквато и да е интензивна физическа терапия обаче, задължително проверете плътността на костите си. Ако имате напреднала форма на остеопороза, упражненията задължително се правят под надзора на физиотерапевт, който да се грижи за вашето здраве. Освен това се отнасяйте с повишено внимание към ски спортовете и планинско колоездене, тъй като може да получите различни травми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *