Хранене и хранителен режим при диагноза анорексия

Анорексията е едно от най-често срещаните заболявания в наши дни. Заболяването е свързано, както с психиката, така и с физическото здраве на човека. От тази опасна хранителна болест най-често заболяват тийнейджъри и млади хора на възраст между 20 и 30 години. А причините обикновено са ниско самочувствие, самовнушение, че човек е дебел и трябва да отслабне, силен стрес в резултат на който човек спира да се храни или друго заболяване.

анорексия

Първите признаци за анорексия се проявяват, когато човек започне да проявява силен страх да не напълнее, следи за килограмите си по няколко пъти на ден и отказва да се храни. Броенето на калории, постоянното внушение, че човек е дебел, въпреки очевидната загуба на прекалено голямо количество тегло—всичко това подсказва, че става въпрос за анорексия.
Ако не се овладее навреме, анорексията може да доведе до остеопороза, увреждане на бъбреците, сърцето, мускулите, анемия и дори смърт от глад.
Лечението на това заболяване е дълъг и сложен процес, който включва задължителна консултация с психолог и диетолог, за да се възстанови правилно организмът.

Хранене при анорексия

Много е важно да се подходи правилно при лечението на анорексия. Особено що се отнася до хранителния режим. Както постоянното гладуване преди това, опитите да бъде захранен болния с бързо въвеждане на храни, може да се окаже опасен.

До голяма степен захранването при анорексия прилича на захранването при бебетата. В организма постепенно се въвеждат различни групи храни, за да му се помогне да свикне с тях. В същото време болните имат нужда от огромен дневен прием на калории – 3 – 4000 калории. И правилният прием на всички тези калории е от голямо значение.

Добре е да се започне с приготвяне на пресни плодови пюрета от банани, ябълки и круши. Също така в първите дни могат да се въведат зеленчукови пюрета от моркови, варено цвекло, картофи.

Въвеждането на по-големи количества мазнини ще помогнат на организма да възстанови увредените тъкани, но трябва да се приемат полезни мазнини, така че избягвайте сланината, консервираните и мазни храни. Консултирайте със специалист за правилния прием на мастни вещества в организма.

В менюто на болния постепенно трябва да се включат още и Омега-3 мастните киселини, което означава, че в менюто трябва да присъства повече риба, включително сьомга, камбала, шаран и други. Взимането на 1 супена лъжица рибено масло три пъти на ден помага за изграждане на имунитета.
Киселото мляко също е изключително полезно и трябва да бъде включено в ежедневния хранителен режим на болните. То съдържа пробиотици, които помагат на стомаха да поддържа нормална чревна флора и да функционира нормално.

Други храни, които могат да бъдат включени в хранителния режим след първите седмици са ориз, овесена каша, елда, хляб, натурален мед и натурален черен шоколад, растителни масла като ленено и олио, нискомаслени сирена, пилешко и пуешко месо.

В никакъв случай на пациентите не трябва да се дават пица, хамбургери, пържени храни или колбаси. Също така е забранено да приемат консервирани зеленчуци, месни и рибни консерви. Изключете от менюто им маргарина, газираните напитки, храните с подсладители, тлъстите и мазни храни, консервантите.

Най-важно обаче е задължително да се консултирате с лекар, преди да предприемете каквито и да е действия. Запомнете–анорексията е болест не само на духа, но и на тялото. И всяко неглижиране на това състояние може да доведе до усложнения или фатални последствия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *