Кретанин монохидрат — начин на употреба, ползи и странични ефекти

креатин монохидрат

Сред хранителните добавки за натрупване на мускулна маса, един от най-разпространените е креатинът, или както е по-известен в потребителската мрежа – креатин монохидрат.

Креатинът е аминокиселина, която способства за доставянето на енергия към мускулите и нервите. Той бива синтезиран от черния дроб, панкреаса и бъбреците под формата на креатин фосфат, но спортистите взимат редовно и допълнителни количества от него. Причината е, че той увеличава мускулната маса и помага за по-бързо натрупване на мускули.

Креатинът се съдържа в малки количества в редица храни – телешко, сьомга, херинга. Но за да се осигури необходимата дневна доза от това вещество, трябва да се изяжда по минимум килограм на ден. И тъй като това е невъзможно, приемът се осъществява посредством приемане на допълнително синтезирани хранителни добавки.
Ползи от креатина

Креатин монохидрат има много ползи за организма. Той подпомага синтеза на белтъци, което от своя страна води и до натрупване на мускулите. Освен това подобрява физическата издръжливост на тялото и намалява драстично периода за възстановяване на мускулите след тренировка и намалява умората.

За разлика от стероидите, креатинът е формиран от аминокиселините л-аргинин, л-глицин, л-метионин. Той не влияе върху хормоните в организма и няма никакво отношение към нормалната функция на бъбреците и останалите вътрешни органи.

Креатин монохидрат е напълно безопасен, когато се приема в препоръчаните от специалистите дози.

Креатинът предпазва клетъчната мембрана и участва в хидратирането на клетките. Основната му функция е, че участва в производството на аденозин трифосфат, който е и основен източник на енергия за клетките.

Прием на креатина

Креатинът се приема само от спортисти, които искат да натрупат по-бързо мускулна маса. Приемът му се осъществява единствено преди или след тренировка по специална схема. При зареждащата фаза, която се използва предимно в бодибилдинга в период между 4 и 7 дни се приемат по 20 грама дневно. Те задължително са разпределени на 4 или 5 приема по 5 или 4 грама съответно.

Последващият период, който може да продължи и до няколко месеца в зависимост от интензивността на тренировките, приемът е между 2 и 5 грама дневно, но само по веднъж.

Странични ефекти
Тъй като не е от групата на стероидите, креатинът няма опасно въздействие върху организма, особено при спазване на препоръчителните дози за прием. В противен случай може да усетите гадене, коремни болки, запек или стомашно разстройство.

Един страничен ефект, който се среща при всички, които приемат тази хранителна добавка е задържането на повече вода в организма и натрупването на тегло. Причината е, че това вещество задържа водата в мускулните клетки, но след преустановяване на приема на креатин, задържането на вода изчезва.

Допълнителни изследвания
Последните изследвания показват, че креатина има силно влияние и върху някои заболявания. Той влияе върху подобряване на гликемичния индекс на организма, при мускулна дистрофия като упреква и заздравява мускулите, подобрява състоянието при болестта на Хънтингтън, при болестта на Паркинсон.

В същото време се смята, че веществата регулират ДНК – уврежданията, а освен това помага при намаляване на умората вследствие на ежедневния стрес. Освен това подобрява когнитивните способности на възрастните хора и действа добре при саркопения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *