Десетте най-големи лъжи за диетите

Митове за диетитеЛЪЖА № 1 – След диета, може да се върнете към предишните си навици.

Не! Нищо подобно. Ако мислите, че като приключите с диетата, отново може да похапвате всичко, сте в голяма заблуда. Възможно е дори да станете още по-пълни от преди, особено ако хранителните Ви навици преди началото на диетата са били лоши и сте се хранили нездравословно. Само постоянното ограничаване и добрите хранителни навици, водят до траен успех.

ЛЪЖА № 2 – Ако спортувам, мога да ям каквото пожелая.

Това звучи добре, но бъдете внимателни, защото тази формула не винаги е вярна! Хубаво е да спортувате, но трябва да изгаряте повече калории, отколкото сте поели, за да има ефект. В противен случай, може да напълнеете, въпреки че активно спортувате.

ЛЪЖА № 3 – От леките храни не се напълнява

За съжаление, това не е истина. Вярно е, че тези храни имат малко калории, но това не означава, че трябва да ядете неограничено. Много често, хората които приемат по-леки храни, с малко калории през деня, или дори дни на ред, вечерта, или след няколко дни, приемат голямо количество калории, които трудно се изгарят.

ЛЪЖА № 4 – Ако ям наполовина ще отслабна бързо.

Нищо подобно! Вярно, че звучи перфектно като вариант: няма броене на калории, няма специални ястия, няма отказ от любимите храни! На практика обаче, това не е доказано. Броят на хората с наднормено тегло се увеличава прогресивно, въпреки че много хора практикуват този метод. Освен това, този метод не е здравословен – чрез него не се приемат достатъчно витамини, фибри и други полезни вещества.

ЛЪЖА № 5 – Маргаринът „спестява” калории.

За съжаление, и това е лъжа! Когато започвате диета, трябва да имате предвид, че маргаринът спада към високо-калоричните храни. Ако все пак предпочитате мазнини от типа на маслото и маргарина, нека те да бъдат в минимални количества.

ЛЪЖА № 6 – От секса се отслабва.

Факт е, че сексът е физическо натоварване: Той повишава пулса, кръвното налягане също се покачва, Вие дишате по-дълбоко и по-бързо, и много мускули са в движение. Независимо от това обаче, сексът е много по-малко ефективен от какъвто и да било спорт.

ЛЪЖА № 7 – Ще отслабнете, ако не вечеряте.

Кой след 17 или 18 часа не яде нищо, заспива гладен: нивото на кръвната захар спада, освобождават се хормоните мелатонин и хормон на растежа, и мазнините се изгарят дори по време на сън. Много хора, които са на диета, се насилват да гладуват, и идва един момент, в който буквално неконтролирано изпразват хладилника. В такива случаи, диетата има обратен ефект. Нещо леко за вечеря, няма да Ви навреди.

ЛЪЖА № 8 – Лимоните разграждат мазнини.

Ако препаратът за съдове, който използвате, съдържа лимонена киселина, с него може да отстраните всички мазнини от Вашите съдове. В храносмилателния тракт обаче, за съжаление това не е така: лимонена киселина не може да разгради мазнините в човешкото тяло.

ЛЪЖА № 9 – В сауната се топят излишни килограми.

Хората, които често посещават сауната го знаят: След дълъг престой в сауната, ще свалите няколко стотин грама. За съжаление обаче, това не са мазнини, а вода, която се отделя в следствие на обилното изпотяване. А от изпотяването не се отслабва, а само се изпитва глад.

ЛЪЖА № 10 – Алкохолът подпомага храносмилането.

Алкохолът определено не е от средствата, стимулиращи храносмилането, той е калорична бомба, освен това забавя обмяната на веществата (метаболизма). Алкохолът наистина отпуска стомашните мускули и води до временна ситост, но след това се появява така нареченият „алкохолен глад”. Ако ще започвате диета, най-напред спрете алкохола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *