Приготвяне на диетични ястия

Приготвяне на диетични ястияМного голяма част от хората искат и трябва да се хранят диетично, но не всеки знае как се приготвят диетичните ястия в домашна обстановка. Не че е голяма философия или много сложно, но си има правила, които трябва да се спазват, за да може ястието да е наистина пълноценно и диетично. Например кога мазнината е достатъчно загрята, в какъв ред се прибавят продуктите и т.н.

Един от принципите, които трябва да се спазват когато се приготвя диетична храна е, че ако например готвите с масло, само една част от него се използва за задушаване на продуктите, а останалата част се добавя непосредствено преди поднасяне на ястието. Ако пък се готви с растителна мазнина, без значение каква, сипвате я в съда, в който ще готвите, и я загрявате, докато започнат да се появяват мехурчета. Мазнината не бива да се загрява до запържване, тъй като тогава се образува акролеин, който дразни лигавицата на стомаха и червата, а това го прави вреден за здравето.

Втората стъпка при приготвянето на диетични ястия е добавянето на доматите (ако има такива в ястието) към загрятата мазнина. Доматите може да са под формата на пюре, което се размива с малко вода, доматен сок, или пресни – обелени и нарязани на ситно. Ако ястието, което приготвяте е с месо, сега е моментът да се добави и то. Месото обаче, задължително трябва да е варено поне 10-15 минути, за да се отстранят вредните вещества от него. Прибавя се сладък червен пипер, разбърква се периодично, добавя се топла вода и оставя на слаб огън, докато месото омекне.

Сега е ред на зеленчуците и останалите продукти, които съдържа ястието Ви – те се поставят, като задължително се съобразите с това, колко време е нужно за увирането им.

Ако ястието е станало рядко, може да пасирате намиращите се в него зеленчуци – картофи, моркови, целина и т.н., или да добавите малко препечено брашно, разтворено в студена вода, след което се оставя до поври още 10-тина минути.

Пилешко, агнешко и заешко месо може да не се варят, ако са домашни, тъй като съдържанието на вредните екстрактни вещества в тях е минимално.

Паниране не се разрешава, тъй като при него, продуктът поема изключително много мазнина.

Варенето на продуктите може да стане по три начина:

– Във студена вода – този начин е подходящ за варене на месо, тъй като се отделят вредните екстрактни вещества, което обаче прави получилият се бульон силно наситен с такива вещества, и използването му не се препоръчва, но за сметка на това, месото остава идеално за консумация. Когато обаче варите плодове или зеленчуци по този начин, те губят ценните си витамини.

– Варене във вряща вода – продуктът се поставя във вряща вода и увирането става по-бързо. Този начин е подходящ за варенето на плодове и зеленчуци, но не и на месо, защото вредните вещества в него се запазват, но се получава бульон, който е разрешен за използване.

– Варене на пара – подходящ е за варене на всякакви продукти. Продуктите се слагат в гевгир или сито, и се поставят над съд с вряща вода. Това е най-добрият начина за варене, ако ще приготвяте диетична храна.

Печенето също може да бъде направено по няколко начина – във фурна, на скара, на шиш или грил.

Храните приготвени по този начин се препоръчва силно за болни хора, особено за такива, които имат проблеми със стомаха – язва, гастрит и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *