Как да отслабнем с дишане?

Има различни техники за отслабване, а една от най-успешните в последно време е с дишане. Как да свалите килограми, като използвате диафрагмата ще ви разкажем днес, в тази статия.

Диафрагменото дишане е дихателна техника, при която мускулите, които разделят гръдната и коремната кухина, се свиват, осигурявайки белодробен масаж и масаж на коремните органи. Този тип дишане се смята за най-естественото, но го правят само бебетата, а останалите–само в съня си. То изисква по-малко усилия и осигурява най-доброто подаване на въздух в организма.

дихателни упражнения (3)


Какви са предимствата на диафрагменото дишане?

  • Кръвта се насища с кислород чрез него;
  • Състоянието на кръвоносните съдове се подобрява;
  • Функционирането на храносмилателния тракт се подобрява;
  • Прави се масаж на вътрешните органи;
  • Работата на панкреаса, бъбреците и жлъчния мехур се нормализира;
  • Повишава се обема на белите дробове средно с 25%;
  • При редовно практикуване на този метод нивото на мазнини в организма намалява и настъпва обща загуба на тегло.
    Иначе казано: Влияе положително на вашето здраве и външен вид!


Важно: Процесът на задаване на правилното дишане е свързан с промяна в съществуващите навици и отначало може да причини дискомфорт в организма. Това може да доведе до влошаване на здравето, замаяност, гадене. За да не се случи това, трябва внимателно да контролирате натоварването и да наблюдавате общото си състояние. Хипертониците трябва да изпълняват упражнения под наблюдението на лекар.

Как се практикува диафрагмено дишане?


Необходимо е да го упражняване поне по 2 пъти на ден, за не повече от 10 минути.
Тренировките трябва да започват с упражнения в легнало положение, а не в други позиции — поне докато овладеете техниката.
Препоръчително е да тренирате на открито или в добре проветрено помещение.
Важно е също така да се следи честотата на дишането.
Издишването винаги трябва да бъде по-дълго от вдишването.

дихателни упражнения (1)


Техника на диафрагменото дишане


Хората с наднормено тегло по-трудно успяват да овладеят правилното дишане, затова и експертите препоръчват да се започне най-напред с техниката в легнало положение.

По гръб

Заемете легнало положение в удобна поза, а очите да бъдат затворени и тялото да е възможно най-спокойно.
Поставете лявата ръка на гърдите си, а дясната ръка на пъпа.
Вдишайте. Направете средно дълбоки вдишвания и издишайте по-дълго от вдишванията.
Дясната ръка е контролната. Само тя трябва да се движи по време на упражнението, докато лявата ръка трябва да е неподвижна.
Уверете се, че издигането и прибирането на корема по време на тренировка се дължи на движението на въздуха. Мускулите трябва да участват минимално в процеса на вдишване и изобщо да не участват в издишването.

Повтаряйте упражнението 10 минути, като постепенно увеличавате до 15 и след това до 20 минути.

дихателни упражнения (2)

В седнала поза


Седнете на удобен стол, за да можете да се отпуснете и затворете очи. Дишайте по начина показан по-горе, но без да използвате ръцете. Коремът трябва да е леко прибран, гръдните мускули да не се движат, а дишането да е равномерно, ритмично и със средна дълбочина. Продължителността на упражнението е 15-20 минути.


Кучешко дишане


Това упражнение дава най-интензивно натоварване на дихателните органи, затова трябва да се изпълнява последно. И то едва когато първите две упражнения вече са добре усвоени. При него е позволено дишането през уста.
За това упражнение гърбът е прав, а шията продължава линията на гръбначния стълб. Отпуснете коремните мускули. Бързо и ритмично дишайте през устата си и наблюдавайте работата на мускулите.

Времето за изпълнение отново е 15 — 20 минути.

Дишане с книга

Тази техника изисква по-добра подготовка и е добре да се приложи, след като сте усвоили напълно дихателните упражнения. Книгата действа като товар, поради натиска, при който коремните мускули укрепват и контролират правилността на дихателния процес. Самото упражнение не се различава от първото–лягате по гръб, но вместо ръка, поставяте на гръдния кош книга и внимавате за неподвижността на мускулите по време на упражнението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *