Масаж за отслабване и тонизиране на тялото

Както спортът, така и масажът е важна част от здравната култура на всеки човек. Физическото натоварване може да помага за изгаряне на калориите, но масажът възстановява тялото и помага за неговото тонизиране или отпускане. Добрият масаж може да се окаже много ценен помощник в борбата срещу излишните килограми. И за добрата форма на организма. Предлагаме ви няколко наистина прости масажни техники, които може да изпълнявате и сами след тренировка, за да успокоите мускулите и да запазите добрия си тонус.

масаж

Ролков масаж след тренировка

Смята се, че това е едно от най-ефективните средства за масаж. Може да използвате за целта малка домакинска точилка, или масажна ролка, ако има такива в залата, в която тренирате. Започнете от краката към главата. Масажирайте с движение нагоре прасците, бедрените мускули, седалищните мускули, гърба и шията. Масажът ще отпусне мускулите и ще помогне за подобряване на кръвообращението. Достатъчно е да го приложите в рамките на 5 минути, след приключване на тренировките.

Шведски масаж

Тази техника е най-добре да бъде прилагана от друг. Използва се комбинация от натиск върху мускулите на краката и ръката, дълги, плъзгащи се движения в посока на сърцето, кръгови движения, вибрации потупване. Също така се прави и пасивно раздвижване на ставите. Този тип масаж е по-щадящ и може да продължи между 60 и 90 минути.
Масаж с топка

Идеален е за раздвижване на краката и стъпалата. Вземете топка за тенис или за голф и я поставете под стъпалото. Внимателно я движете напред-назад със стъпалото. Движете от петата към пръстите на краката. Повторете движението 5–10 минути.

Същият масаж облекчава и долната част на гърба. Поставете топката под кръста ви и легнете върху нея. След това се опитайте да я избутате към зоната, която е най-болезнена, като използвате единствено мускулите на гърба си. Подобно упражнение може да направите и с шията, но в този случай поставете топката върху стена и я движете в различни посоки с помощта на врата.

Мануален масаж с ръце

В този случай най-добре да използвате масажно масло. Започнете от прасците. С две ръце и леки масажни движения нанесете маслото. След това масажирайте мускулите, все едно месите тесто. Масажирайте отдолу нагоре. Продължете към коленете и бедрените мускули, като изпълните същата процедура.
Когато стигнете до корема, нанесете маслото с леки кръгови движения, без да натискате или да наранявате коремните мускули. Продължете от двете страни на ребрата в посока мишниците. С върховете на пръстите на едната ръка масажирайте другата си ръка, като започнете от китката към рамото, все едно мачкате тесто. След това с разтеглящо движение отново от китката към рамото изтеглете мускула с длани. Повторете 4–5 пъти и преминете към другата си ръка.
Накрая разтрийте врата и с двете си ръце, като започнете от основата на черепа в посока гръбначния стълб и обратно. Може да използвате натиск или леки пощипващи движения, а накрая завършете с поглаждане.

За добър тонус, най-добре е да си правите поне по 30 минути масаж дневно, но дори и да нямате толкова време, достатъчно е да отделите по няколко минути през няколко часа и веднага ще се почувствате по-добре. 15–20 минути масаж след усилена тренировка, значително ще облекчи болките в мускулите и ще помогне за отпускане на тялото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *