Плуването – най-добрия спорт не само за здраве, но и за по-малко килограми

Защо плуването е най-добрия спорт за отслабване?

Често сме чували, че един от най-добрите спортове за отслабване е плуването. Но как тренировките във вода ни помагат да свалим по-бързо килограмите? Има множество причини, защо е по-добре да спортувате във вода, а не във фитнес залата и не всички са свързани с идеята, че там тренировките са по-лесни, а цялостното преживяване по-приятно.

Като спорт плуването носи много ползи — укрепва мускулите на цялото тяло, водата е естествен масажор за крайниците, а психическия стрес драстично намалява само след 30 минути в басейна. А ако имате сили да прекарате поне 2 — 3 часа там, резултатът наистина ще си струва.

Защо плуването е по-ефективно от другите спортове?

Тайната се крие в това, че водата е над 800 пъти по-плътна от въздуха. И съответно по-тежка, макар че докато сме в нея, не усещаме това. Но това драстично увеличава ефективността на тренировките, да не говорим и за ползите за укрепване на здравето. Освен това помага за извайване на силуета и оформяне на тялото.

Плуването не само има доказано благотворни свойства върху организма, но и намалява стреса. В чисто физически план подобрява вида на раменете и ръцете, като стяга мускулите и ги укрепва. Освен това оформя торса, тъй като един час плуване на ден, се равнява на около 10 километра бягане за същото време.
Освен това, с плуване се стягат и седалищните мускули и тези на краката. Този спорт е идеален, ако искате да изваете краката и да стегнете мускулите на подбедриците.

плуване

Ако плувате по един час на ден, три пъти седмично, ще забележите първите резултати само след един месец.

Как най-ефективно да стопите килограмите с плуване?

Има много стилове в плуването, но някои са по-ефективни, а други – те толкова. Затова пък може сами да избирате как да тренирате. Вижте колко калории може да изгорите, в зависимост от избрания от вас стил:

  • Бързо плуване в свободен стил – 817 калории
  • Умерено плуване в свободен стил – 572 калории
  • Плуване по гръб – бързо – 572 калории
  • Плуване по корем – 812 калории
  • Водна аеробика – 372 калории
  • Ходене във вода – 245 калории
  • Тичане във вода – 645 калории

Ако нямате възможност да плувате, или просто имате фобия от потапяне във водата, алтернативен вариант е ходенето във вода. За целта е достатъчно да си изберете достатъчно плитък басейн или бряг, където да го практикувате. Дори и само да се разходите по плажа, докато краката ви са във вода, резултатите ще са смайващи. А за 1 ден може да изгорите до 500 калории с 30-минутна разходка.

Ползи от плуването

Плуването подобрява циркулацията, еластичността на ставите и мускулните влакна, и затова се препоръча дори на по-възрастни хора, за да се намали атрофията на мускулите и да се избегнат други увреждания на тялото. Многобройни изследвания показват, че плуването помага и за регулация на кръвното налягане.

плуване (2)


Освен това плуването помага за увеличаване на капацитета на белите дробове и по-качествения прием на кислород в организма. Ще можете да дишате по-лесно и по-продължително, благодарение на упражненията и тренировките в плувния басейн.

Плуването е отличен избор и за облекчаване на симптомите на астма. По време на плуване белите дробове работят по-добре и да снабдяват кръвта с повече кислород. А това е много добро упражнение за хората, които имат проблеми с дишането, тъй като облекчава симптомите на астма.

Сред другите ползи от плуването е понижаването на риска от диабет. С редовни тренировки, нивото на глюкоза в кръвта намалява и това позволява контрол на кръвната захар и подобряване на състоянието при пациенти, страдащи от диабет тип 2.

И накрая, но не и по важност, плуването помага и за укрепване на сърцето. То подпомага развитието и нормалната работа на сърдечния мускул, а силните мускули са от огромно значение за здравото тяло и дългия живот на един човек. Нека не забравяме също, че плуването има и чисто естетически ползи за тялото — коригира стойката, подобрява съня, а също така повлиява благотворно и здравето на костите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *