Бременност и спорт—подходящите упражнения докато чакаме бебето

бременност

Бременността не е причина да се откажете от спорта, да легнете у дома и да пазите леглото девет месеца. Точно обратното—това е време, когато трябва да спортувате активно, за да се движите и да подготвите тялото си за предстоящото раждане. Много спортове не са подходящи за бременните, но има и такива, които са идеални за бъдещите майки. И е добре да се консултирате с вашия инструктор, какъв спорт да изберете, за да останете във форма, докато сте бременни.

Ако спортувате самостоятелно, запомнете две неща—не натоварвайте коремната област и не вдигайте тежки предмети. Задължително обсъдете програмата си с вашия лекар, който може да ви препоръча дадени спортове или да отхвърли други. Но ето част от разрешените за почти всички бъдещи майки спортни дейности, които могат да практикува.

Зумба

Колкото и да е странно, този спорт е сред препоръчаните от специалистите. Разбира се, ще се наложи да обясните на инструктора си състоянието си, за да ви предложи индивидуална хореография или да се включите в курс за бъдещи майки, но със сигурност не се отказвайте от любимите си танци и упражнения. Просто бъдете внимателни и не правете нещата, които могат да са вредни за вас.

бебе

Бягане

Един спорт, който е разрешен, но в по-умерени количества и може би с по-бавно темпо. Може да го практикувате, но само след уточнения с вашия лекар. По принцип не е проблем да правите леки джогинг обиколки в първите месеци от бременността, които постепенно да намалите.

бременност спорт

Плуване

Спорт, който може да се окаже особено подходящ за бъдещите майки. Плуването масажира мускулите на цялото тяло, поддържа фигурата във форма и успокоява. Освен това раждането във водна среда отдавна е много популярна практика и може дори да рискувате да родите така, ако толкова ви хареса да сте във водата.

бременност и йога

Йога

Йогата може да бъде много полезна за бъдещите майки, но само ако изпълнявате определени асани. Отново е най-добре да посещавате специален курс за бременни или да се консултирате с инструктора си. Някои упражнения не са опасни в началото на бременността, но след третия или петия месец може да са неподходящи за състоянието ви.

Ходене

Спортното ходене е още един начин да се справим с различните предизвикателства по време на раждането. Разходките, активното движение в паркове и градини ще ви помогне да укрепите мускулите си и да сте по-спокойни по време на самото раждане. А освен това се отразява добре и на психическото здраве и спокойствие на майката и детето.

бременност и спорт

Каране на велосипед

Карането на велосипед е отлична възможност да поддържате добра спортна форма, без да се чувствате твърде натоварени. Това е и вариант да практикувате любимия си спорт, докато стигнете поне шестия месец на бременността си.

В последния триместър избягвайте активната физическа дейност, но се движете повече. Пийте достатъчно вода и всичко ще бъде наред. Също така стойте далеч от силното слънце и внимавайте със слънчевите бани. Не е желателно да прекалявате с тях, особено през юли и август, когато слънцето е най-опасно.

спортна бременност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *