Във форма за 12 минути на ден! Спортно ходене топи килограми и тонизира организма

В условията на изолация не всеки има достатъчно място или възможност, за да спортува пълноценно. А за други домашния фитнес не е достатъчно мотивиращ. От друга страна обаче, ходенето може да се окаже спасение за всеки от вас. То тонизира мускулите, оформя тялото и подобрява кръвообращението. Освен това помага за поддържане на добрата физическа форма на целия организъм.
Идеалното решение е да ходите по 5 километра или около 60 минути на ден. Подобна разходка определено се оказва изключително полезна за здравето. Освен това помага за подобряване на психичното здраве, подобрява настроението и развива мускулите.
За съжаление обаче невинаги имаме по един свободен час, за да вървим 5 километра или достатъчно търпение за толкова дълъг преход ежедневно. От друга страна, всеки от нас може да отдели по 12 минути за спортно ходене, с което да тонизира мускулите и да повлияе благотворно на общия тонус на организма. За целта дори не е необходимо да излизате от дома си. А ето и най-лесните и бързи техники за спортно ходене, които може да изпълнявате на работното място, вкъщи или в офиса.

спортно ходене

Бързо ходене


Започнете с разтягане. Първо изпънете и свийте краката, разгрейте глезените, ръцете и кръста, клекнете няколко пъти, изпънете се на пети и на пръсти, докоснете с пръстите на ръцете пода, наведете се няколко пъти напред и назад, за да подготвите тялото за активно движение. След това започнете с ходене на място.

Вдигайте последователно и двата си крака, като стъпвате първо на пръсти, а после и на пети. В рамките на пет минути не променяйте ритъма, като се стараете да дишате дълбоко по време на това упражнение.


Важно! По време на ходенето спазвайте изключително бързо и интензивно темпо. Движете се с поне три пъти по-бързо темпо от обичайното ходене.

Втори етап–движение настрани с клекове

клекове


Вторият етап от тренировките включват клекове. В рамките на две минути се правят клекове, но настрани. Тук вече е необходимо движение из помещение. Правите две крачки настрани, клякате, след което още две крачки настрани и нов клек. След което правите две крачи в обратна посока, клякане, нови две крачки и отново клякане. Процедурата се изпълнява в рамките на две минути.

разтягане

Трети етап–раздвижване на глезените

В рамките на една минута се фокусирате върху глезените. Техниката прилича малко на ръченица, но е много полезна за раздвижване на краката. Сложете ръце на кръста поставете единия крак напред и стъпете на пета, като държите пръстите вдигнати. След това приберете крака и направете същото упражнение и с другия крак.

Изпъване на крак напред, стъпка на пета, прибиране обратно. След това изпънете единия крак назад, но като се опрете на пръстите на крака, а не на петата вече. Приберете крака до нормално положение и изпънете другия назад, стъпете на пръсти и го върнете обратно. Изпълнявайте отново в рамките на 1 минута.

странично движение

Четвърти етап – отпускане и раздвижване

По време на четвъртия етап, вдигнете левия крак до нивото на кръста, изпънете го, докоснете го с пръстите на ръцете и го върнете обратно. След това изпълнете същото упражнение и с десния крак. Направете една серия от десет вдигания, след което се върнете към спортното ходене от първия етап – високо вдигане на коленете и стъпване на пръсти и пети последователно.

спорт

Накрая просто направете няколко упражнения за отпускане като „изтръскате” краката от коленете надолу и глезените, направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания в изправен стоеж и сте готови. Може да видите още едно предложение за 12-минутно спортно ходене у дома във видеото по-долу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *