Горене на калории с бягане

Мнозина се справят трудно със свалянето на излишно тегло, но отслабването всъщност е доста прост и ефективен физиологичен процес. Намаляването на теглото се реализира чрез изгаряне на подкожния слой мазнини поради дефицит в приема на калории. Най-лесно това се постига като повишим дневната консумация на енергия и едновременно с това понижим нейния прием, като наблегнем на по-нискокалоричните храни. Така тялото ще бъде принудено да изгаря мазнините, а телесното тегло ще влезе в норма, без да навредим на организма си.

Доказано е, че, колкото по-голям е калорийният дефицит и колкото е по-голяма степента на затлъстяване, толкова по-интензивно ще бъде и отслабването. В цифри това изглежда така: ако изразходвате 500 калории повече на ден, отколкото приемате, в рамките на една седмица ще стопите до 2,5-3 кг.
А най-достъпният и приятен и най-важното — безплатен начин за изгаряне на допълнителни калории е джогингът.

бягане (2)

Как обаче да постигнем максималния ефект от бягането?!

Загубата на калории зависи от:

  • скоростта на движение;
  • разстояние, на което бягате;
  • физическата подготовка на човек;
  • индекс на телесна маса;
  • температура на околната среда
  • продължителността на тренировките


Лекият джогинг изгаря 500-600 килокалории на час, ако индекса на телесна мазнина е нормален. Консумацията на енергия по време на бягане нараства пропорционално на количеството, с което телесното тегло надвишава физиологичната норма. Освен това активно трениращите изразходват по-малко калории, отколкото тези, които не са свикнали с физическа активност и кардио.

Как да увеличим разхода на енергия при джогинга?

Има как да „форсираме” процеса и да принудим организма ни използва повече калории и да топи мазнини:

  • променете интензивността на движение — първо ускоряване, а след това преминаване към лек пробег;
  • по време на тренировка интензивно повтаряйте движенията на тялото с ръце, леко огънати в лактите, размахвайте ръце над главата;
  • повдигнете коленете си по-високо.


Трябва да се знае, че в първите 100 метра се губят двойно повече калории от всички следващи. Разбира се, не всеки може да преодолее 3-5 км наведнъж, затова натоварването трябва да се увеличава постепенно.

бягане (1)


Ако сте начинаещи или не сте в много добра форма за дълги маратони, много полезно и ефективно е да бягате по 1 км. Най-добре е да изминавате това разстояние бягайки за около 7 минути. Тогава можете да изгорите до 250 kcal. Що се отнася до подходящия сезон за подобна тренировка, най-добре е да практикувате такива къси разстояния есента или зимата, тъй като допълнителната консумация на калории ще се използва за производство на топлина.
И не забравяйте – в колкото по-добра първоначална форма сте, толкова повече можете да бягате. Максимумът е 5 километра, но само за активно трениращи хора.

Бягане на място

Най-трудният момент при бягането за отслабване е достатъчната мотивация, защото мързела, лошото време и умората трудно ще ви изкарат от дома ви. Освен това хората с наднормено тегло често изпитват комплекс за малоценност и са по-малко склонни да се показват пред хората. Бягането на място е идеално решение, освен това то гори до 500 kcal / h. И в условията на социална изолация, то е една много добра алтернатива на спортното бягане навън.

Най-добре е обаче да го практикувате в добре проветрено помещение, при температурата на въздуха не по-висока 18 ° C. Желателно е да консумирате също така и достатъчно количество течности. А за пълноценен резултат, най-добре е да бягате на място поне час.

Колко време продължава джогинга?

Идеален за отслабване, не е бързият спринт, а премереният джогинг. Това е така, защото максималният брой калории започва да се изразходва едва след 7-10 минути тичане. Тези десет минутки са достатъчни, за да удвои метаболизма и консумацията на калории да стане максимална.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *