Йога за стройна фигура — лесни упражнения, с които топите килограми всеки ден

Натовареното ежедневие често пречи да излезете и да спортувате на открито. Посещенията във фитнеса също изискват време, което вероятно нямате. Йогата от друга страна е метод, който може да практикувате дори в домашни условия. А успехите от нея са доста бързи и приятно ще ви изненадат.

Ако искате да влезете бързо във форма за летния сезон ви предлагаме няколко прости, но безкрайно ефективни упражнения, които гарантират, че ще стопите с лекота килограмите.
Преди да започнете да практикувате йога е желателно да направите няколко упражнения за разтягане. Това ще повлияе благотворно на мускулите, а и ще намали мускулната треска.

йога асана

Пеперуда — Бадхаконасана

Тази позиция е една от най-простите, но в същото време и най-ефективните. Асаната тонизира коремните мускули, помага за стягане на бедрата и коригиране на стойката.

Как се изпълнява?

Седнете изправени и изправете гръбнака. Сгънете колене, така че стъпалата да се опрат едно в друго. Съединете стъпалата и леко ги приближете към корема. Ще усетите, че бедрените ви мускули се опъват, а кръста ви започва да се напряга. Вдишвайте дълбоко и бавно издишвайте. Задръжте в тази поза около 2 — 3 минути, след което върнете краката в нормално положение. Повторете 5 пъти. Постепенно увеличавайте времето и повторенията, докато стигнете 15 повторения.

скакалец

Скакалец – Шалабасана

Още една много добра асана, която се отразява много добре на гръдния кош, корема, горната част на гърба, ръцете и краката. Помага за доброто функциониране на бъбреците и черния дроб, както и на храносмилателните органи.

При тази поза трябва да легнете по корем, да изпънете крака и да се опитате да ги повдигнете нагоре, като използвате само бедрените си мускули. Ръцете също са изпънати отстрани на тялото и вдигнати назад.

Вдишайте. Повдигнете ръцете и краката и задръжте дъха си около 5 — 10 секунди. Издишайте и отпуснете ръцете и краката. Постепенно увеличете продължителността на изпълнение на асаната, колкото се може по-дълго. Повтаряте позата не повече от 5 пъти.

камила

Камила — Ущрасана

Една поза, която също е лесна за изпълнение има много добри резултати върху корема, гърба и бедрата. Вдишайте. Застанете на колене, като съберете коленете опрени на пода, а горната част на торса е изправена перпендикулярно. Поставете ръцете си на кръста и бавно започнете да ги спускате назад върху хълбоците, бедрата, прасците, докато стигнат до глезените. Отпуснете дланите върху стъпалата и задръжте в тази позиция колкото можете. След което бавно се върнете в изходна позиция като издишвате. Останете в това положение, докато може да издържите или поне 1 минута. Повторете упражнението 3 — 4 пъти.

свещ

Свещ – Сарвангасана

Една от най-популярните, но и най-трудни за изпълнение пози. Легнете по гръб и поемете въздух. Започнете да повдигате краката, докато заемете поза полусвещ — от кръста надолу тялото ви е перпендикулярно повдигнато нагоре. Поставете ръце на кръста и започнете да повдигате и горната част на тялото си, докато изправите целия си торс нагоре. Задръжте това положение около 20 секунди, след което отново бавно започнете да отпускате гърба и кръста, докато опрат пода. След това внимателно спуснете и краката, сгънати в коленете и едва след това ги разгънете и отпуснете на пода. Вдишвайте и издишвайте. При започване на упражнението вдишайте дълбоко и започнете да издишвате, докато повдигате тялото си във въздуха. Асаната е изключително полезна за кръста, бедрата, коремните органи, лицето, дихателната система, кръвообращението и имунната система. Правете позата колкото се може по-често, но без да се претоварвате. Позата помага за стягане на бедрата и коремните мускули, заяква ръцете и шията, оформя гърба и седалището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *