Тренировки сутрин или тренировки вечер – кога е най-добре да спортуваме?

Спортът е здраве, гласи стара българска пословица, но не по-малко важно е и да спортуваме правилно. Кога е най-добре да се тренира – сутрин или вечер? А кои са предимствата и недостатъците на всеки режим на спортуване, ще разгледаме в тази статия:

тренировки

Предимства на сутрешната тренировка

Тя е полезна за тонуса на организма, помага ни да се събудим и да останем в кондиция през целия ден. Освен това подпомага здравословното хранене, помага за по-качествен сън и повишава издръжливостта на организма през деня.

Понижава кръвното с 10 %

Сутрешната тренировка е полезна за хора с високо кръвно налягане, които често имат проблеми с него. Учените доказват, че хората, които имат проблем с високото кръвно успяват да го регулират изключително успешно, именно със спорт. След тренировка налягането се нормализира с близо 10%, а вечер то още повече пада.

Освен това повишава производството на ендорфин, което подобрява настроението и ви връща във форма за продуктивен и успешен работен ден. А доброто настроение е от изключителна важност и полза за здравето. И укрепва имунната система.

Повишава тонуса и подобрява съня

Както вече изтъкнахме, сутрешната тренировка подобрява и качественото на съня. Хората, които спортуват рано сутрин спят по-добре и по-спокойно. Тъй като тренировката сутрин активизира организма и му помага да се справи с динамиката през деня, вечерта се чувствате по-изморени и спите по-добре.

Повече свободно време

И не на последно място, сутрешната тренировка ви осигурява повече свободно време следобед и вечер. След тежък работен ден, голяма част от хората искат почивка и търсят възможност да разпуснат. Така че е трудно да бъдат убедени, че сега е моментът да спортуват. Но за сметка на това сутрешните тренировки са отличен начин да започнат деня и така следобедите и вечерите им да са свободни.

Спортни тренировки вечер – 3 предимства, които не бива да пропускаме

Решите ли да тренирате вечер, има няколко предимства, на които си струва да обърнете внимание. Следобедните и вечерните тренировки са почти толкова полезни колкото и сутрешните, а в някои отношения дори повече:

По-малко стрес и повече сън

Доказано е, че вечерния спорт помага за намаляване на напрежението, отпуска тялото и подобрява съня. Организмът се освобождава от стреса през деня и човек спи по-спокойно. Сутрин, след качествена вечерна или следобедна тренировка ще се събудите в много добро настроение, отпочинали и бодри.

По-ниско кръвно налягане

Ако при сутрешните тренировки кръвното налягане пада с 10%, при следобедните и вечерни упражнения това ниво може да достигне 15%. Което е отличен пример защо е по-добре да спортуваме следобед.

По-бързи резултати

Ако работите за мускули, вечерните тренировки ще ви помогнат доста по-бързо да изваете плочките по тялото си. Нивото на тестостерон през нощта е по-високо, което стимулира растежа на мускулната тъкан. А това от своя страна означа, че шансовете да направите мускули са много по-големи. И по-бързи.

Дали ще изберете да тренирате сутрин, или вечер – това решавате вие. Най-важно е да чувствате добре и да имате желание да спортувате редовно и постоянно. Ползите и от двата вида тренировки са доказани, а ползите на всеки от тях – видими. Оставяме на вас да прецените кой тип ще изберете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *