Най – добрите тренировки според вида тяло

видове тялоВлизайки във фитнеса трябва да се възползвате максимално от тренировката, като я съобразявате с типа тяло, който имате. За да разберете какви упражнения да правите и кои уреди да ползвате прочетете редовете по – долу. В тях ще откриете ценна информация за вашата тренировка и физическото си състояние.

Това с което трябва да сте наясно е, че тренировките не са еднакви. Те се променят в зависимост от формата на вашето тяло. Без значение дали формите ви наподобяват пясъчен часовник, кръг, триъгълник или обърнат триъгълник вие може да постигнете баланс и правилни пропорции.

Упражнения за тяло с форма на пясъчен часовник

Кардио упражнения: „Объркването на мускулите е ключът“ – това са думи на известната фитнес инструкторка Лиза Авелино. Понеже симетрията в горната и долната част на тялото е идеална, упражненията трябва да се редуват ежедневно, за да не се наруши този баланс. Седмично е препоръчително да тренирате по 4 пъти в рамките на един час. Като начало може да започнете с кростренажор, продължавате с леки тежести, правите едно класическо кардио и последния ден може да си направите тренировката навън сред природата с продължителен крос.

Силови упражнения: Кевин Байли професионален фитнес инструктор препоръчва три пъти седмично да правите силови упражнения за долни и горни крайници. Чрез тях ще поддържате баланса в пропорциите на тялото.

За горната част се използват умерени тежести, а повторенията са по 15 – 20. Това е начинът за трениране на бицепса, раменните преси и трицепса. За гърба също се използват умерени тежести, като сериите са 2 – 3, а повторенията между 8 и 12. Същото важи и за гърдите.

За долната част на тялото Байли препоръчва да се тренират по две мускулно групи на ден, например прасец и квадрицепсите. Правят се клекове с не много тежки гири и повторения до 20 на брой.

Упражнения за тяло с овална форма

Тялото с овална форма се характеризира с тесни рамене и тънки крака. Натрупването на мастна тъкан е съсредоточено в централната област на тялото корем и таз.

Кардио упражнения: професионалистите съветват притежателите на този тип тяло ежедневно да правят йога упражнения по от 30 до 40 минути, леките кросове също са препоръчителни, както и вървенето. Този тип тяло се характеризира със стройни крака, което пък от своя страна намалява риска от претоварване на тялото. Още един съвет от фитнес инструктор: веднъж седмично се препоръчва интервална тренировка, което най – общо означава редуване на бързо и бавно бягане или бързо и бавно каране на колело. Това стимулира по – бързото топене на мазнините.

Силови упражнения: подходящите за хора с тази форма на тялото са лицевите опори и коремните преси. Този вид упражнения стягат коремната, и тазовата област. Спомагат за топенето на мазнините и поддържане на мускула.

Упражнения за тяло с триъгълна форма

Ако сте притежател малка талия и горна част на тялото, то вашия силует е типично женски.

Кардио упражнения: препоръчителни са кардио тренировки по 5 – 6 пъти в седмицата в продължение на поне 45 минути. Бягане, каране на велосипед, ходене. Не се препоръчват скоростни отсечки поради възможно претоварване на колянните стави.

Силови упражнения: професионалистите препоръчват серии от клекове с малки тежести, като повторенията са до 20 броя. Те позволяват да се поддържат бедрените и тазовите мускули. Не трябва да се пропускат и упражненията за горна част на тялото, за да се постигне хармония.

Упражнения за тяло с форма на обърнат триъгълник

Малка талия и широк гръден кош характеризират тялото с форма на обърнат триъгълник.

Кардио упражнения: препоръчителните кардио упражнения за хора с тази форма на тялото са кростернжор и изкачване на стъпала. Тук сърцето не трябва да се натоварва прекалено много. Обръща се особено внимание на краката тъй, като е важно да се постигне баланс между тях и широчината на гръдния кош.

Силови упражнения: За да превърнете формата на триъгълника в пропорционални форми е необходимо да натоварвате долната част на тялото с повече тежести, а за горната да използвате упражнения за гъвкавост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *