Полезните хранителни добавки — най-важните вещества, които трябва да приемаме в организма си

добавки 1

Натовареното ни ежедневие рядко ни дава възможност да се храним правилно и рационално, а хранителната индустрия през годините трайно промени състава на много храни. И въпреки че набавяме по-голямата част от нужните ни вещества под формата на подобрители и хранителни добавки към храната ни, това все пак може да се окаже недостатъчно за нуждите на организма. Затова понякога се нуждаем от помощни средства като мултивитамини и синтезирани хранителни добавки, които да ни помогнат да сме здрави и силни. Ето и най-важните вещества, които не можем да произведем сами, но са жизненоважни за нормалното функциониране на организма ни.

Витамин D

Смята се, че това е най-дефицитното вещество в организма ни. Витамин D се синтезира при излагане на тялото на слънце. За съжаление, най-често, когато се излагаме на слънце сме добре защитени от слънцезащитни кремове, което влияе и на синтеза на витамин D в организма.

Тъй като излагането под пряка слънчева светлина, особено през летния сезон може да е опасно за кожата и за организма като цяло, приемът на витамин D става чрез прием на различни хранителни вещества. А това означава, че е необходимо да включим в менюто си храна богата на мазнини с растителен или животински произход.

Сред подходящите за консумация храни са кравето масло, маста, сметаната, както и авокадото, кокосовото масло и зехтина.
Витамин D може да се приема и под формата на хранителна добавка. Известно е, че необходимото количество от този витамин на ден е около 3000 единици за жените и около 5000 за мъжете. Стандартното количество, което получаваме обаче е едва 1000 единици. По тази причина много специалисти препоръчват и прием на различни хранителни добавки.

Калций

Калцият е друго вещество, което може да повлияе на организма ви. Той има пряко действие върху здравината на костната система, нервната система, остеопороза и други. Недостигът на калций се засилва след 35 – 40-тата година на хората и затова е необходимо да се приема и в хранителни добавки. За правилното му усвояване е нужно да приемате и повече витамин D. Хранителните източници, които са богати на калций са всички млечни продукти с приоритет козето сирене, суроватката и кашкавалът, бадемите, сусамът и овесените ядки, къдраво зеле, соя и ленено семе. Затова е задължително да ги включите в менюто си.

Омега—3

Омега 3 мастните киселини са важни за сърцето, мозъка, нормалното функциониране на периферната нервна система, както и за кръвоносната система. За да си набавите необходимото количество Омега—3, което е между 1000 и 3000 мг дневно, най-добре е да консумирате сьомга, аншоа, риба тон и други богати на мазнини риби. Друг източник на Омега – 3 е лененото масло, но в доста по-малки количества. В случай че рибата не е сред любимите ви храни, може да я замените с рибено масло.

Цинк

Един много важен минерал, който влияе върху организма, хормоните и ензимните процеси в организма. Нужно е да приемате по най-малко 30 мг цинк на ден, за да функционира нормално организма ви. За целта е нужно да консумирате семена, мак, горчица, бадеми, тиквени и слънчогледови семки, касис, червено месо, черен дроб, телешко и агнешко. Цинкът има огромна роля за нормалната работа на мозъка, мускулите, костите, бъбреците и черния дроб.

Магнезий

Дефицитът на магнезий води до крампи в мускулите, проблеми с нервите, за ускорение на метаболизма, увеличаване на стреса и други. Той има ключова роля за нормалната работа на мозъка, сърцето, черния дроб, бъбреците и други. За да си го набавите хранителната ви диета задължително трябва да включва големи количества пресни плодове и зеленчуци като домати, чушки, тиквички, моркови, зеле и други. Също така се среща в пресните и сушените плодове, ядките, както и в семената от чия, които са първенци по съдържание на магнезий. Черният шоколад е друг продукт, който има в състава си магнезий. Консумацията на такива храни 4—5 пъти седмично ще помогне на организма ви да се справи с дефицита и ще намали стреса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *