Суроватъчен протеин изолат – ползи и начин на прием

Суроватъчен протеин изолат

Сред хранителните добавки за натрупване на мускулна маса и здравословно намаляване на теглото, водеща роля има суроватъчния протеин изолат. Добавката се получава от филтрация на суроватъчен протеин, а той от своя страна се добива при производството на сирене.

Дълги години суроватката, която се получаваше в процеса на производство бе смятана за отпадъчен материал. Днес тя е основен източник на бързо усвоими и лесно смилаеми белтъци. Неслучайно тя е и най-ценния източник за производството на суроватъчен протеин, както и на производните от него хранителни добавки – протеин изолат, концентрат и хидролизат.

Суроватъчният протеин концентрат се характеризира с ниски нива на лактоза и мазнини и се придобива чрез редица процеси на пречистване и филтриране на суроватката. Чрез допълнителна филтрация се получава суроватъчен протеин изолат. Той се характеризира с още по-високо съдържание на лесно усвоими белтъци и почти нулево съдържание на мазнини и лактоза. Именно затова тази хранителна добавка е толкова популярна сред спортистите и моделите. Тя се усвоява лесно, позволява трайно и здравословно отслабване, а в същото време организмът не е лишен от полезните за него белтъчини. А в същото време подпомага и натрупването на мускулна маса.

Третият продукт е суроватъчен протеин хидролизат, който понижава „лошия” холестерол, има антиракови свойства, помага за кръвното налягане и понижава кръвното и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Разликата в различните видове протеини се крие най-вече в съдържанието на мазнини и лактоза в тях. Именно затова протеин изолатът е най-предпочитан за прием от спортистите.

Какви са ползите от протеин изолата?

Протеин изолата има повече от 90% съдържание на белтъчини. От всички суроватъчни протеини, той е с най-ниско съдържание на мазнини и лактоза, а освен това се получава чрез микрофилтрация или йонен обем. Микрофилтрирания протеин изолат се смята за един от най-чистите протеини, който се усвоява изключително лесно от организма, съдържа високо количество BСАА аминокиселини и e с по-високо съдържание на белтъчини от суроватъчния концентрат.

Изолатът е подходящ дори за хора с непоносимост към лактозата, а освен това помага да се намали количеството на мазнини в организма.Той е особено подходящ за прием преди състезания, когато искате да редуцирате телесните мазнини в организма.

Ползите от приема на протеин изолат са много. На първо място засилва имунната система, повишава нивата на Левцин в кръвта, а освен това повишава издръжливостта, повишава белтъчния синтез и повече енергия и подпомага възстановяването на мускулите.

Изследванията показват, че протеин изолатът подпомага възстановителните процеси в организма, а освен това стимулира регенерирането на мускулите. Доказани са неговите ползи още и за понижаване на кръвното и дори при борба с диабета и някои ракови заболявания.

Как се приема протеин изолат?

За активните спортисти е добре да приемат по 1,5—2,2 гр протеин изолат на килограм дневно тегло. Това количество се приема, когато искате да запазите количеството мускулна маса, но в същото време да изгорите мазнините.

За онези, които тренират умерено и се опитват да намалят теглото си пък е напълно достатъчно да приемат 1—1,5 протеин изолат на килограм, за деня.

В случай, че не спортувате, но искате да отслабнете, достатъчно е да приемате по 0,8 грама протеин на килограм тегло на ден, за да намалите килограмите си.

И накрая ще отбележим, че приема на протеин изолат при здрави хора не причинява никакви проблеми. Но ако имате чернодробно заболяване, задължително се консултирайте с лекаря си, преди да започнете подобен прием.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *