Отслабване с елда

елдаВ последно време у нас много се заговори за елда. Елдата или по – известна като гречка в Източна Европа, е отличен заместител на месото. Вегетарианците предпочитат семената на елда в своето меню, защото тя е богата на протеини, витамини и аминокиселини. В нейния състав липсва глутен, а нивата на мазнини е сведена до минимум.

Родината на елдата е Индия, но днес тя е много добре позната в страните от бившия СССР. Например в Украйна от гречка се прави удивителна каша, която дава много сила и енергия. Всъщност гречка е синоним на каша. В миналото тази култура поради своите свойства е била много разпространена сред бедните прослойки на обществото, но днес нещата са променени и с нея се свързват хора от всички социални групи, които обичат хубавата и здравословна храна.

 Ползи за човешкия организъм

Чудесно би било да включите елдата в седмичното си меню, защото освен вкусовите си качества има и следните предимства: високите нива на протеини в елдата спомагат на активните хора да изграждат своите мускули без употребата на химия, спомага процеса за бавно стареене на клетките, достатъчно съдържание на магнезий, който дава добро гориво на сърцето.

Освен магнезий в елдата има още полезни вещества като калий, желязо, цинк, фосфор, които спомагат за отличната работа на много органи от човешкото тяло. Елдата помага на хора, които имат ограничен хранителен режим, тъй като съчетана с мляко става отлично лекарство за профилактика на стомашно-чревния такт, борба с високите нива на холестерол и кръвно налягане. Освен това елдата стабилизира и нивата на кръвна захар в организма. Фибри, пектин и какви ли още не плюсове са събрани в тези дадени ни от бога, малки зрънца.

 Примерна диета

Ето предложението ни за диета базирана на елдата. Тя е с времетраене една седмица, като най-общо се свежда до похапване на ястия от тази култура през всичките дневни хранения.

Нужно е вечер да потопите във две горещи чаши вода една чаша елда, за да успее да набъбне през нощта. На другия ден разпределяте набъбналите зрънца в количества по ваша преценка и хапвате доволно през целия ден. Ако усетите, че тази диета ви е много тежка и изпитвате глад, то тогава може да похапнете по една ябълка на ден. Като екстра може да добавите и чаша прясно изцедени сокове от моркови, домати, тиква, червено цвекло, целина, магданоз. Кафето и зеления чай също са опции за разнообразяване на хранителния ви режим, но другите неща трябва да се забравят за тази седмица през която приемате основно елда.

Ако предлагания от нас вариант ви е много тежък, и смятате, че няма да се справите, то поне опитайте да внедрите елдата във вашето меню. Ще останете изненадани от начина, по който ще започнете да усещате тялото си.

Вашият коментар