Прословутата протеинова диета

Selection of food for weight loss, copy space

Има хиляди, да не кажа милиони, диети за отслабване, и всяка жена е пробвала поне една от тях. Предполагам, че всички сте чували за прословутата протеинова диета, а някои от Вас може би са я пробвали, и са видели крайния резултат. Сега, аз ще Ви разкажа какво знам за въпросната диета, както и за ефектът от нея.

Обикновено като се каже диета, първата асоциация, която правят повечето хора, е глад. И при повечето диети е така, но при протеиновата диета не се гладува – ядете когато искате и колкото искате, но само определени продукти – такива, които съдържат протеин. Такива са пилешко, телешко и патешко месо, риба, яйца и обезмаслени млечни продукти – мляко, сирене, извара, кашкавал и т.н., в комбинация със зеленчуци и плодове. Плодовете и зеленчуците, които се консумират, трябва да са с по-високо съдържание на вода – ябълки, портокали, диня, краставици, домати и т.н. Не се препоръчва консумирането на по-месести плодове и зеленчуци като банани, картофи, моркови и други.

Протеиновата диета протича на няколко етапа, като тяхната продължителност зависи от това, колко килограма искате да свалите. Тук ще Ви дам пример с максимално разрешената продължителност на етапите, т.е. подходящ за хора с много високо тегло.

Етап първи

Първият етап е с продължителност максимум 10 дни. През него се ядат само протеинови храни – пилешко, патешко и телешко месо, риба (не се препоръчват по-мазните риби какъвто е шаранът например), яйца, обезмаслено сирене, обезмаслен кашкавал, обезмаслена извара, обезмаслено кисело мляко и т.н. Както вече казах, яжте колкото пъти усетите глад, яжте толкова, колкото Ви се яде, но само изброените храни. През този първи етап се свалят най-много килограми, в някои случаи дори по 1 килограм на ден. Следващите етапи са по-скоро за задържане на желаното тегло, през тях също се свалят килограми, но по-бавно.

Етап втори

Втори етап – продължава 5 дни, в които се консумират протеинови храни в комбинация със зеленчукови салати. За маниаците на сладкото ще кажа, че е разрешено, ако Ви се прияде много сладко, да хапнете някакъв плод, но трябва да избягвате по-месестите такива, като банан например.

Етап трети

Третият етап е също като първия – ядат се само протеиновите храни, но този път, в продължение на пет дни.

От тук нататък се редуват втори и трети етап, с продължителност по 5 дни всеки, докато се достигне до желаното тегло.

Препоръки

Докато спазвате диетата е разрешено приемането на кафе и чай, но само ако са без захар, а освен това се препоръчва и приемането на минимум 2 литра вода на ден. Друго важно условие при протеиновата диета е да не ядете след 20:00 часа, тъй като през нощта, когато тялото Ви е в покой, натрупаните калории трудно се разграждат, и се превръщат в мазнини.

Естествено, когато приключите с диетата, не трябва да започнете да се тъпчете с висококалорични храни, тъй като свалените килограми ще се възвърнат много по-бързо, отколкото сте ги свалили.

Чувала съм и за друго подобие на тази диета, но нямам наблюдения за ефекта от нея, въпреки това ще го споделя с Вас, някои от Вас може да я пробват и да споделят мнението си. Тук дори не става въпрос за диета, а само за спазването на един прост принцип – да изядете салатата си 10-тина минути преди месото – е, това е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *