Храната

ХранатаВ процеса на отслабване и свалянето на ненужните килограми е нужно да се отбележи качеството на храната. Въобще храната, като гориво на тялото е важен фактор в процеса на построяване на здраво и хармонично тяло. Тъй като ние все пак няма да гоним веднага резултати от най-висок ранг е нужно само да въведем леки корекции в хранителния си режим.

Най-общо храните се делят на четири основни типа. Такива свързани с високо съдържание на мазнини, други богати на въглехидрати, трети даващи протеини и четвърти богати на витамини, фибри, микроелементи и други полезни вещества. Храната богата на мазнини е вредна, тъй като трудно се изразходва, обича да се складира в депа и спомага за затлъстяването на основни органи. Въглехидратите са нож с две остриета. Хем са полезни, хем обаче поети в огромни количества някои от тях стават опасни. Плодовете и зеленчуци минават за добрите въглехидрати, докато брашното, захарта, пастата не са синоним на здраве. Протеините са храна, която изгражда мускулите на тялото ни. За съжаление, те вървят ръка за ръка с мазнините в продуктите. Разбира се съществуват някои храни богати на протеини и доста по-бедни на мазнини като яйца, пилешко месо, риба, мляко, ядки.

В съвремието, химията като наука ни дава протеини изчистени от мазнини и намиращи се под формата на медикаменти. Важно е ако влезнат в употреба такива вещества, това да е съобразено с медицинско лице, тъй като лесно можем да попаднем в друга лоша крайност, замествайки добрата храна с медикаменти. Това също е толкова вредно, колкото и лошата храна. Все пак се стремим към по-слабо и по-здраво тяло. Всичко това може да се постигне и без химия, а с наличните по магазините продукти. В последната група попадат добавъчни хранителни съставки като витамини, микроелементи, адоптогени, антиоксиданти. Основното свойство на тези добавки е да подобрят храната с още по-полезни хранителни вещества, които спомагат за основните биологични процеси в тялото ни. Витамини има в плодовете, микроелементи в храни като кълнове и водорасли, антиоксиданти в чая, адоптогени в различни билки и корени. Миксирането на тези основни храни, ще ви позволи да бъдете разнообразни в октана на горивото, което вкарвате в тялото си.

За съжаление свързаното общество, в което се намираме в момента има някои негативни страни относно качеството на основната храна, но все още при добро планиране на пазара може да се намери сравнително добра и чиста храна. От вас зависи колко креативни ще бъдете в тази област. Съществуват различни школи в методиката на правилното хранене. Важното е да изберете такава, която ви носи най-малко стрес и много радост.

По какво ще познаете, кой хранителен режим е за вас? Ами, ако отслабвате естествено, изпълнен сте с енергия, имате желание за правенето на нови неща, намирате време за всичко и най-важното сте весел и болестите просто ви заобикалят. За мен лично доброто хранене е това, което започва със закуска богата на въглехидрати и малко мазнини. Примерно яйца с шунка и зеленчуци. След 3-4 часа можете да обядвате салата и пилешка пържола, след още толкова време за следобедна закуска можете да пробвате плодове, а за вечеря лека и приятна салата. На следващия ден сменяте просто продуктите запазвайки структурата на ястията. Чай, фрешове, вода, дори алкохол в малки количества също са препоръчителни да бъдат поемани, за да не се обезводним.

В крайна сметка каквото и да изберете да хапвате е важно да бъде хубаво, прясно, здравословно и да носи щастие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *