Къде да тренираме — у дома, или във фитнеса?

Искате да отслабнете, а се чудите откъде да започнете? Положителните ползи от редовната физическа активност са много и вече са добре познати. Днес почти няма хора, които да не практикуват някаква физическа дейност, дори и да не е с цел отслабване.

спорт
Въпросът обаче е, откъде да започнем, ако искаме да се погрижим за добрата си форма. Много хора предпочитат да започнат тренировките си у дома—най-вече поради липса на време за посещения във фитнеса. Но преди да вземете решение, вижте предимствата и недостатъците на всеки от двата варианта.


Предимства на тренировките у дома:

1. Безплатно е

Това може би е най-голямото ви предимство. Не е нужно да давате пари за месечни карти, а при изобилието на упражнения и съвети в интернет, наистина няма никакъв проблем да тренирате у дома.

2. Пестите време

Можете да практикувате поне 30 — 40 минути около 3—4 пъти в седмицата. Сега си представете колко време ще ви бъде необходимо, за да се подготвите да излезете от дома си, за да отидете до спортната зала и да се върнете обратно. Представете си също, че навън вали дъжд, или сняг… Или сте затънали в трафика…

3. Може да правите различни типове упражнения

Можете да практикувате различни стилове и упражнения. От йога, до аеробика, спортни танци, зумба, или каквото друго искате. Може би имате и топка за пилатес, уред за фитнес, който използвате за закачалка, или дори обръч и въже за скачане. Сега е идеалният момент да започнете да ги използвате по предназначение. Освен това, без значение дали сте в къща или апартамент, имате стълби, нали?

4. Никой не ви гледа

Най-хубавото е, че никой не ви гледа докато тренирате. Някои хора се срамуват да спортуват в компанията на други, тъй като се притесняват, че хората ще ги гледат странно или ще им се смеят. Тук имате цялото необходимо уединение да практикувате каквито упражнения искате. И да дадете най-доброто от себе си, без да се притеснявате как изглеждате в очите на другите.

Предимства да тренирате във фитнеса:

1. Имате професионален треньор

У дома имате много свобода, но не разполагате с професионален треньор на разположение. А той може да ви помогне като ви даде насоки за най-добрите упражнения за вас. Не е задължително да спортувате непрекъснато с него. Дори и една консултация е достатъчна, за да изработите комплекс от упражнения, които да ви помогнат да отслабнете по-бързо и лесно.
А това си е сериозно предимство да изберете фитнеса пред тренировките у дома.

2. Имате достатъчно пространство

За разлика от дома, където, трябва да се съобразявате с ограничения като съседи, роднини, жизнено пространство и други неща, във фитнеса може да се забавлявате колкото искате. Тук няма кой да нарушава концентрацията ви по време на тренировки, което е друг плюс за спортуване в залата.

3. Не е нужно да плащате за оборудване

За да си направите професионална фитнес зала у дома, трябва да хвърлите куп пари. А и да си признаем—уредите за тренировка в домашни условия, не са и наполовина толкова ефективни, както тези в професионалните зали. Затова пък в спортната зала може да постигнете каквито искате резултати, благодарение на по-стабилните съоръжения.

4. В залата ще тренирате по-мотивирано

Понякога гледката на други хора, които се потят заедно с вас, действа по-мотивиращо от всяка видеокасета с упражнения или клипове със съвети излъчвани в интернет. В залата ще намерите съмишленици, ще имате стимул да тренирате постоянно и ще се борите наистина да спортувате. А има и друг плюс—след като сте платили месечната си карта за тренировки, със сигурност няма да искате парите ви да изгорят. Което често пъти се оказва най-добрата мотивация, за да изберете фитнеса.

5. Нови приятелства

Някои приятелства се случват в киното, други на работа, а трети във фитнеса. Би било хубаво да се запознаете с нови хора и да изградите чудесни отношения с тях, докато тренирате. Особено, ако имате група за взаимопомощ и подкрепа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *