Започни да действаш

Започни да действашОсъзнали проблема с излишните килограми и снабдени с положителна ментална нагласа е време да се премине към реалните действия. Старите хора казват едно е да искаш, второ е да можеш, а съвсем друго е да го направиш. След като вече сме поискали промяната, посели сме семената на тази новост в главите си, сме готови за атака на върха. Всичко свързано с мислите и желанието се обезсмисля, ако зад тях не стои реално действие. Оттук започва сериозната физическа работа по пътя ни към здравето.

Време е да въведем плановите си в реални събития. Разбира се е нужно преди всичко, това да се прави плавно. Плавността ни дава едно предимство. Тя гони с излишния стрес от нас и помага да се чувстваме все едно всичко става лесно. Ако започнем още от първия ден да се натоварваме така, както никога преди това не сме правили, ни грози огромната угроза да пренапрегнем тялото си. Пренапрягането съвсем естествено няма да му се хареса и то ще изпрати сигнали до мозъка ни, че нещо не е наред. Постъпилата системна грешка в мозъка ни, ще се разпрати до всеки един ъгъл на тялото ни, което от своя страна ще доведе до опит да се зареди старата програма, в която тялото ни се чувства измамно добре. Затова е важно още от първия ден на реалните ни действия да въведем принципа на плавността. С други думи всеки следващ ден ние ще качваме с малко натоварването на тялото от предходния. Това важи за всеки един аспект от дейностите извършвани в ежедневието ни – работа, хранене, физически тренировки, семейство.

Днес направи нещо малко отгоре, спрямо това което си правил вчера. Така тялото ти придобива добра школовка на тренинг и гони стреса. Снабдени с принципа на плавните действие е време да начертаем и пътната карта на своите действия, водещи към свалянето на ненужните килограми от теглото ни.

Три са основните лъча на промяната, които трябва да вкараме в ежедневието си. Първият е свързан с начина ни на хранене, втория е обхваща областта на физическите упражнения, а третия се занимава с регенерацията на силите, релаксирането и възстановяването. Храната е горивото на нашия организъм. От практиката знаем, че ако в автомобила си сипем лошо гориво, процесите свързани с дейността на колата ще се нарушат и след време ще се появи повреда. Същото е действието на лошата храна за нашето тяло. Ако се храним с продукти богати на мазнини и въглехидрати, за сметка на белтъчини, витамини и микроелементи, и не се движим особено много, то ние позволяваме на тялото ни да трупа мастни депа от ненужна енергия. Всъщност това е и процеса на дебелеенето. Вкарваме посредством храната прекалено много лоша енергия, която няма как да изразходим. И така ден след ден, мазнините се увеличават в мастните ни депа, органите ни затлъстяват и стават прекалено лесна мишена за болести свързани с този проблем – диабет, инфаркт, инсулт и т.н. Затова е време да обърнем вниманието на това какво и кога хапваме.

Само по себе си коригираното хранене ще ни донесе добри резултати, но истински добри те биха били, ако съчетаем диетата с физическо натоварване. Изборът е голям, спортове има всякакви, като най-добре е да се спрем на такива, които ни носят радост и желание за физическо напрягане. Шахът е добър спорт, но стимулира само един мускул – мозъка ни. Затова за да бъдем честни е хубаво да изберем физически активен спорт – плуване, бягане, фитнес, аеробика. Добрата храна и физическите упражнения ще ни донесат нужната промяна, но ако успеем и да си починем след тежкия ден, е тогава вече резултатите биха били зашеметяващи.

Едно е сигурно и сто книги свързани със стопяването на килограми да изчетеш, ако нищо в тях не приложиш на практика, то реално и грам няма да си свалил от теглото си. Затова действай. Сега му е времето!

Вашият коментар